5S methode

5S

Wat zijn de stappen om volgens de 5S methode te werken?

 

S1: Sorteren: Hier maakt u onderscheid tussen wat noodzakelijk en wat overbodig is. Beschadigde en kapotte voorwerpen die niet langer gebruikt worden of die onveilig zijn, moeten worden opgeruimd.

S2: Schikken: Hier dient u alle voorwerpen en gereedschappen een vaste plek te geven, de werkomgeving wordt zo georganiseerd dat iedereen gemakkelijk en snel iets kan vinden.

S3: Schoonmaken: Hier wordt de werkomgeving, de vloeren, muren en alle voorwerpen gereinigd. Dit zorgt ervoor dat vervuilingsbronnen worden uitgeschakeld en tevens voorkomt het storingen en incidenten. Tijdens deze stap worden ook de schoonmaak methode, de standaards, de verantwoordelijkheden en regels en normen opgesteld.

S4: Standaardiseren: De eerste 3 stappen worden een gewoonte voor uw medewerkers door deze methodes vast te leggen. Stap 4 is het standaardiseren van de eerste 3 stappen.

S5: Standhouden: Het in stand houden van de nieuwste werkmethode en dus de eerste 4 fases.

Naast de 5 stappen zoals hierboven beschreven vinden wij dat de 5S methode niet uit 5 stappen bestaat maar uit 6. De 6e stap is namelijk S6: Safety (veiligheid)

Opgeruimd, goed georganiseerd, overzichtelijk, mooie uitstraling, verhoogde arbeidsveiligheid, toenemende motivatie, toenemende productiviteit, duurzaamheid en “last but not least” besparing op tijd, kostbare arbeidstijd!

 

Resultaten: Bij 5 werknemers loopt de besparing in kostbare arbeidstijd al snel op met 60 minuten per dag!

Schaduwborden de “ultieme tool” voor 5S! 

Door te onderzoeken en te demonstreren hoe een werkstation nu precies georganiseerd moet worden om zo efficiënt mogelijk te werken, kunnen we de afwijkingen van een standaardwerkwijze zichtbaar maken. Daarom wordt 5S weleens beschouwd als een visueel managementinstrument. 

Een perfect voorbeeld van een 5S techniek is het schaduwbord, waar een bord met schaduwen van materialen aan de muur naast een werkgebied geplaatst wordt. Op het bord zijn de hulpmiddelen en materialen, die door een werknemer op die werkplek worden gebruikt, duidelijk en meteen zichtbaar.

Zoals het vroeger gebruikt werd omvatte een schaduwborden de ‘schaduwen’ van de verschillende gereedschappen die gebruikt werden in bijvoorbeeld een werkplaats. Zo kon snel en makkelijk worden gezien welke gereedschappen op welke plek hoorde en kon er ook gezien worden of er gereedschap miste.

Wanneer het materiaal of hulpmiddel niet op het schaduwbord staat, geeft de zichtbare schaduw aan dat het ontbreekt. Dit helpt de medewerker het hulpmiddel te vinden of te vervangen voordat een andere werknemer deze op locatie nodig heeft..

5S

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?